Costa Cálida

Costa Cálida betekent ‘warme kust’ in het Nederlands en is de naam van de kust in regio Murcia. Langgerekte zandstranden vindt u aan de noordkant van deze kust. Het zuidelijke gedeelte bestaat voornamelijk uit rotsformaties met pittoreske baaien. Het bijzondere van deze regio is dat ze aan twee zeeën ligt: de Middellandse Zee en Mar Menor. De zon schijnt er meer dan 300 dagen per jaar schijnt en de gemiddelde temperatuur bedraagt 19°C. Deze aangename temperatuur wordt sterk beïnvloed door de ligging aan de Middellandse Zee. De natuur is sterk vertegenwoordigd. Verspreid door de regio liggen 7 natuurparken en 19 beschermde natuurreservaten. Murcia is een uitstekende locatie voor een eigen woning. En dé uitgelezen plek voor wandelaars, fietsers en watersportliefhebbers.

De regio Murcia heeft een 252 kilometer lange kustlijn. Ze begint in El Mojón, net onder Alicante en eindigt in Cuatro Calas in Águilas. Het is de langste onbebouwde kuststrook in Spanje. U vindt hier stranden, zoutwaterlagunes en wadden. Deze gebieden vallen onder de natuurbescherming. De Middellandse Zee en Mar Menor worden gescheiden door La Manga, een landtong van 22 kilometer lang. De stranden langs de Mar Menor zijn allemaal zandstranden en de totale kustlijn is 70 kilometer lang. Langs de Middellandse Zee vindt u zowel zandstranden als kleine baaien. Omdat het water van de Mar Menor slechts 7 meter diep is, is de watertemperatuur gemiddeld 5 graden hoger dan de Middellandse Zee.

Bekende kustplaatsen in de regio zijn: San Pedro del Pinator, San Javier, Los Alcázares, La Unión, Puerto de Mazarrón en Águilas.

Costa Blanca

De Costa Blanca kenmerkt zich door uitgerekte witte zandstranden en baaien, prachtige bergketens aan de kust en het aangename klimaat. Aan deze zandstranden, die langs de 200 kilometer lange kustlijn liggen, dankt deze costa zijn naam. De kustlijn begint in Calpe en loopt in het zuiden tot El Mojón, waar de Costa Cálida begint. De naam voor deze kust is in 1957 bedacht door de luchtvaartmaatschappij BEA (British European Airways), die met deze naam reclame maakte voor hun vluchten tussen Londen naar Valencia. Vanuit de lucht waren de witte stranden goed te zien.

Alicante is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en één van de bekendste steden aan de Costa Blanca. De stad heeft een aantal prachtige zandstranden. Vanaf het Postiguet strand tot aan het centrum ligt de promenade Explanada, met duizenden rode, zwarte en crèmekleurige mozaïektegels. Op een heuvel in het oude centrum van de stad ligt het kasteel van Santa Bárbara.

De populaire badplaats Benidorm is één van de belangrijkste toeristische bestemmingen aan de Costa Blanca. Door de voortreffelijke stranden, de grote verscheidenheid aan accommodaties, restaurants en de vele recreatieve activiteiten is het een trekpleister voor toeristen uit heel Spanje en Noord-Europa. Ten noorden van Benidorm ligt het kustplaatsje Albir. In deze plaats is het een stuk rustiger dan in Benidorm. Drie kilometer landinwaarts ligt het natuurpark Sierra Helada met kliffen van 300 meter hoog. Kunstenaarsparadijs Altea ligt slechts 4 kilometer van Albir. Het oude stadscentrum van Altea ligt op een steile helling. In de smalle straatjes staan schilderachtige witte huizen, sinaasappelbomen en geraniums. Schilders, pottenbakkers en vele andere traditionele ambachtslieden zijn hier met hun ateliers gevestigd. Het strand van Altea is meer dan 5 km lang en bestaat uit het stenen strand Cap Negret, het strand La Roda naast de oude stad en het grootste strand Cap Blanc, dat overgaat in de kust van Albir. Langs de jachthaven van Altea liggen de stranden van Pueblo Macarat.

In het hart van de Costa Blanca ligt het oude vissersdorpje Calpe (bekend om zijn enorme rotsformaties). Calpe heeft een prachtige moderne jachthaven die naast de oude vissershaven ligt; vanaf hier is het mogelijk om boottochten te maken rond de rots en naar de nabijgelegen badplaats Benidorm.

Pilar de la Horadada ligt in het meest zuidelijke puntje van de provincie Alicante en grenst aan de Costa Cálida. Het ligt vlakbij de Orihuela Costa en het bekende winkelcentrum La Zenia Boulevard. Torre de la Horadada ligt aan de Middellandse Zee. De kustlijn bestaat uit stranden met fijn zand, idyllische inhammen en helder zeewater. Het populairste strand is Mil Palmeras. Het langste strand is Las Villas, gelegen achter de jachthaven van Torre de la Horadada.

Klimaat regio’s

De gemiddelde jaartemperatuur in beide regio’s bedraagt 17°C. Het gunstige klimaat leent zich uitstekend voor sportieve activisten zoals zeilen, kajakken, snorkelen in afgelegen baaien of golfen op één van golfbanen.

Wat maakt deze regio’s uniek?

  • De combinatie van bruisende steden, rustige dorpjes en kustplaatsen die soms bijna verborgen zijn
  • De ruimte in beide regio’s
  • Culturele tradities met grote fiestas die vaak worden afgesloten met een vuurwerk spektakel
  • Een rijke historie met veel bezienswaardigheden
  • Met blauwe vlag bekroonde stranden langs de Costa Cálida en Costa Blanca
  • Prachtige landschappen in het binnenland
  • Het klimaat; zowel in de zomer als de winter heerlijke temperaturen

Wonen in Zuidoost-Spanje

Elke morgen wakker worden met een strakblauwe lucht, de opkomende zon, fluitende vogels en een eindeloos uitzicht. Bent u toe aan een nieuw hoofdstuk in uw leven waar ontspanning, en de Spaanse gastvrijheid de hoofdrol spelen? Spaanse Casa kent de mooiste plekjes en heeft de juiste kennis om u te helpen met het vinden van uw nieuwe woning. En dat alles op een prettige en ongedwongen manier.

Wij nodigen u van harte uit om deze bijzondere plek zelf te ervaren. En te ontdekken waarom Zuidoost-Spanje ook voor u een uitstekende woonplaats is. Maak hiervoor gebruik van onze Kennismakingstrip.

Spaanse Casa maakt deel uit van de QHCC-groep