Het betoverende dorpje Altea ligt aan de Middellandse Zee, op ongeveer 10 kilometer van het dynamische en bruisende Benidorm. Het dorpje bestaat uit een oud en nieuw gedeelte. Het oude stadscentrum ligt op een steile helling. Eén van de meest bekende en in het oog springende gebouwen van Altea is de kerk ‘Iglesia Parroquial de Nuesta Señora del Consuel’. Bekend om haar blauwe kerkkoepels die bekleed zijn met kleine witte mozaïeksteentjes. De kerk staat op het hoogste punt in het centrum waardoor de blauwe daken in de wijde omgeving goed te zien zijn. Ze zijn dankzij hun opvallende uiterlijk een icoon voor de Costa Blanca geworden. 

In de smalle straatjes in het oude centrum staan schilderachtige witte huizen waarvan de meeste nog in de oorspronkelijke staat zijn. Sinaasappelbomen en geraniums sieren het straatbeeld. De straatjes in het oude centrum stammen uit de Moorse tijd. Een aantal straten en trappen zijn ingelegd met kiezelstenen. Schilders, pottenbakkers en vele andere traditionele ambachtslieden omarmen het oude gedeelte van Altea vanwege de rust en het uitzicht op de prachtige omgeving. Hun ateliers dan ook in dit gedeelte van de stad gevestigd. 

Altea heeft een kustlijn van 6 kilometer lang en bestaat uit kiezelstranden die afwisselen met kliffen. Het strand La Roda ligt naast de oude stad en is toegankelijk voor mindervaliden. Langs dit strand ligt een promenade met restaurants, winkels, ijssalons en een twee duikcentrums. Cap Blanc is het grootste strand in het zuiden, dat aansluit op het strand van Albir. Vanwege de zachte zeebries is dit een geliefde pek voor windsurfers. Ook andere watersporten worden hier uitgevoerd, waaronder zeilen. 

In het noorden ligt het kiezelstrand Cap Negret, dat eindigt in een kleine baai van zwarte stenen (Cala del Soio). Vanaf hier geniet u van een zeer mooi uitzicht waarbij u de bekende rots Peñón de Ifach in Calpe en Punta Bombarda ten zuidoosten van Alibr kunt zien. Een ander populair strand is L’Olla, bestaand uit zand, kiezelstenen en rotsen. Het kristalheldere turquoise blauwe water nodigt uit om teen verfrissende duik in de zee te maken. Tegenover dit strand ligt een klein eiland met dezelfde naam. 

Altea heeft drie sporthavens: Campomanes Sports Port (Marina Greenwich), el Puerto Deportivo del Club Náutico de Altea en Porto Senso Sports Port. Ook is er een vissershaven. De jachthaven en de Altea Harbour Club zijn gevestigd in Pueblo Mascarat, ten noorden van Altea. 

Het strand van Mascarat is een ongerept van zand en stenen. In dit gebied van Altea zijn de zeebodems rotsachtig en bedekt met zeegrasweiden en het is een geliefde plek om te snorkelen en de duiken. Dit wordt voornamelijk gedaan in de grindbaaien zoals La Barreta, La Solsida en La Galera

De Sierra de Bernia is een ruige bergketen die behoort tot de Cordilleras Béticas en loopt over een langte van 11 kilometer dwars langs de Middellandse Zeekust. Het hoogste punt is 1219 meter en het laagste punt ligt in zee bij bij Morro de Toix. In de Sierra de Berna zijn op een hoogte van 800 meter overblijfselen van het fort van Bernia, een oude vesting uit de 16e eeuw, gevonden. Het fort diende als uitkijkpunt om de kust te controleren tegen opstanden. Vanaf dit punt kunt u de haven van Alicante en de vuurtoren Cabo de Nao in Jávea zien. Op heldere dagen is zelfs het eiland Ibiza te zien. 

In de buurt van Alta liggen de dorpjes, Alfas del Pi, La Nucia en Calpe. 
Spaanse Casa maakt deel uit van de QHCC-groep